Hoe werkt het?

Hoe werkt dat nou precies, zo’n huisje op het strand? Het is voor veel mensen die geen ‘kampeerder’ zijn bij een van de vier strandverenigingen vaak heel onduidelijk. In dit artikel proberen we je uit te leggen wat je ervoor moet doen om aan een huisje op het strand tussen Zandvoort en Bloemendaal te komen. Oftewel: strandhuisjes voor beginners.

 • Meld je aan als donateur (dan sta je op de wachtlijst voor een staanplaats)
  Als je een strandhuisje op het strand van Zandvoort wilt, meld je dan aan als donateur van kampeervereniging Helios. Gebruik daarvoor dit aanmeldformulier. Donateur zijn kost EUR 21 per seizoen (kijk voor actuele prijs bij Over Helios > Prijzen )
 • Als je lang genoeg op de donateurslijst/wachtlijst staat, kom je in aanmerking voor een staanplaats, waar je vervolgens je eigen huisje neer mag zetten. Hoe lang het precies duurt voor je aan de beurt bent, kunnen we niet zeggen. De wachttijd is moeilijk aan te geven, maar ligt op dit moment (2018) gemiddeld rond de 10 jaar.
 • Om je kans op een staanplaats te vergroten, kun je je natuurlijk ook aanmelden bij de andere kampeerverenigingen: Voorwaarts, K.V.S. (Strandgenoegen), en K.V.A. (kampeervereniging Amsterdam).
 • Korte route: koop een huisje met een staanplaats voor 1 zomerseizoen
  Soms bieden leden hun huisje tijdens het zomerseizoen aan (kijk voor advertenties op ons prikbord of op Marktplaats). Bijvoorbeeld omdat ze volgend seizoen met een ander huisje terug willen komen. Als ze lid willen blijven, mogen ze dit huisje per 1 juli met staanplaats voor 1 seizoen verkopen. Dat betekent dat je dan vanaf 1 juli, tot en met eind van het seizoen (half september) in het huisje kunt zijn. Daarna moet jij er wel weer voor zorgen dat het huisje wordt afgebroken en vervoerd. En een plaats voor het jaar er op is niet gegarandeerd, dat hangt zoals gezegd af van je plaats op de donateurs-/wachtlijst (zie het 2e punt).
 • Aan het eind van het seizoen (half september) moet je ervoor zorgen dat het huisje wordt afgebroken. Daarna moet je het ergens opslaan. Meestal doe je dat in een loods. Veel van de kampeerders zetten hun huisjes in een loods van de familie Paap of Vossen in Zandvoort, die zijn hierin gespecialiseerd. Maar natuurlijk kun je ook een andere opslagruimte regelen, als je dat wilt.
  Vervolgens hou je het huisje net zo lang in de opslag, tot je op basis van je plaats op de donateurslijst, zelf recht krijgt op een staanplaats. Dan kun je je huisje daar opbouwen.
 • Je hoeft je gekochte huisje niet te houden. Je kunt ook aan het eind van het seizoen jouw huisje (nu dan zonder staanplaats) weer doorverkopen aan iemand anders. Die koopt dan dus alleen het huisje en moet ook weer afwachten tot hij op basis van de donateurslijst een staanplaats krijgt toegewezen.
 • Jaarlijkse kosten per seizoen (als je eindelijk een staanplaats hebt)
  Onderstaand een grove berekening van de kosten die je per jaar kwijt zou zijn, als je al een eigen bouwhuisje hebt EN in aanmerking komt voor een staanplaats.
  Dit zijn de prijzen van 2016, kijk voor de actuele prijzen op www.heliosnieuws.nl/over-helios/prijzen
  EUR 21 Donateursgeld*
  EUR 160 Vervoer van bouwhuisje uit de loods in Zandvoort, naar het strand** ++
  EUR 1310 Staangeld*
  EUR 370 Vervoer van bouwhuisje van het strand naar de loods in Zandvoort, plus opslag in de loods tijdens de winter** ++
  EUR 1861 Totaal

* Deze bedragen betaal je aan KV Helios
** Deze bedragen betaal je aan de vervoerder van jouw keus
++ Deze bedragen gelden voor bouwhuisjes. Heb je een unit, dan zijn de kosten voor vervoer en opslag hoger.

Heb je nog vragen? Mail naar redactiehelios@hotmail.com en je vraag wordt z.s.m beantwoord (en hieronder toegevoegd).

ANTWOORD OP GESTELDE VRAGEN:

– Is er trouwens gas, water, licht in een strandhuisje of verschilt dat? (Vraag van Iris)
Antwoord:
Er ligt een waterleiding achter alle huisjes. Daar kun je je strandhuisje aan koppelen, dat is alleen koud water. Douchen kan in het toiletgebouw. Elektra kun je zelf regelen, meeste mensen hebben zonnepanelen voor het licht en soms voor televisie. Hoe groter de accu/panelen hoe meer er op kan en dus zijn er steeds meer mensen die ook hun koelkast op de zonnepanelen aansluiten. De andere mogelijkheid voor de koelkast is er eentje op gas. Dan gebruik je butagas-flessen zoals op de camping. Koken doen de meeste s op gasflessen.

– Klopt het dat het nu geen zin heeft om donateur te worden omdat het na 31 januari is? Of kan dat alsnog? (Vraag van Linda)
Antwoord:
Je kunt op ieder moment donateur worden. Hier vind je het formulier om je aan te melden. Op dat formulier staat dat je de eerste keer zelf de 21 euro donateursgeld moet overmaken. Dit bedrag geldt per seizoen en wordt niet aangepast als je pas na 31 januari donateur wordt.

– Is er een deadline om je aan te melden als donateur? (Vraag van Niels)
Antwoord: Nee.
Je kunt op ieder moment donateur worden. Hier vind je het formulier om je aan te melden. De eerste keer moet je zelf 21 euro donateursgeld overmaken. Bén je eenmaal donateur, dan pas geldt er ieder jaar een deadline waarop je betaling van het donatiegeld weer binnen moet zijn bij de vereniging. Betaal je te laat (of kon de automatische incasso niet op tijd plaatsvinden), dan verlies je je plek op de donateurs-/wachtlijst en moet je weer onderaan beginnen met wachten tot je aan de beurt bent voor een plek.

– Van waar tot waar loopt jullie gebied op het Zandvoortse strand? (Vraag van Linda)
Antwoord:
De huisjes van K.V. Helios zijn de eerste huisjes vanaf de Bloemendaalse strandtenten richting Zandvoort, nummers 603 t/m 786. De dichtstbijzijnde strandtent is Rapa Nui.

– Als ik dan uiteindelijk een plaats kan huren is dat voor een seizoen? Het jaar daarop niet meer, ondanks het lidmaatschap? Je kunt dan dus jaren met je gekochte huisje in opslag weer wachten? (Vraag van Lexi)
Antwoord:
Je krijgt pas een eigen staanplaats toegewezen als je lang genoeg op de (donateurs-/wacht-)lijst staat. Dat kán jaren duren.
De andere optie is de hierboven beschreven ‘korte route’. Dan koop je een huisje dat al op het strand staat. Dat huisje wordt verkocht door iemand die het jaar erop weer terugkomt op die plek met een ander/nieuwer huisje.
Jij koopt dan zijn huisje, dat al gebouwd is op zijn plek, en mag in dat huisje op die plek blijven staan tot het einde van het lopende strandseizoen. Daarna breek je het huisje af en sla je het ergens op.

Het jaar erop heb je wel een huisje (want dat had je dus gekocht), maar GEEN staanplaats.
Je krijgt pas een eigen staanplaats toegewezen als je lang genoeg op de (donateurs-/wacht-)lijst staat.

Inderdaad zijn er mensen die afgelopen seizoen een huisje hebben gekocht dat al staat, dat nu moeten afbreken en in de opslag zetten, en vervolgens net zo lang wachten tot ze (op basis van de donateurs-/wachtlijst) aan de beurt zijn voor een eigen staanplaats.

Er zijn ook mensen die tijdens het seizoen een huisje kopen dat al staat, en het aan het einde van het seizoen weer proberen te verkopen aan iemand anders. Als dat lukt heb je geen huisje dat je moet opslaan.

– Is er eigenlijk een wachtlijst/tijd bekend? (Vraag van Daan)
Antwoord:
Er is een wachtlijst bekend, dat is de donateurslijst. De donateurslijst wordt 1 keer per jaar in het krantje gepubliceerd (de krantjes vind je ook op deze website, in het menu onder ‘Krantjes Helios Nieuws’.)
Over de wachtTIJD is niets bekend. Zie ook de tekst hierboven: Hoe lang het precies duurt voor je aan de beurt bent, kunnen we niet zeggen. Soms komen donateurs na 2 jaar al aan de beurt, maar het kan ook 5 jaar of langer duren.
Hoe dat kan? Als een lid zijn lidmaatschap opzegt, komt er een plek vrij voor een donateur. Het is niet te voorspellen welke leden in welk jaar hun plaats opgeven. Dat zijn er in het ene jaar meer dan in het andere.

– Is de parkeervergunning overdraagbaar? (Vraag van Joyce)
Antwoord:
Per huisje kun je 1 parkeervergunning aanvragen bij de gemeente Zandvoort. De gemeente stuurt je hiervoor een brief als je een staanplaats hebt gekregen van K.V. Helios.
De parkeervergunning is een jaar geldig en wordt uitgegeven op huisjesnummer. Deze kun je in een auto naar keuze leggen. Als je tijdens het seizoen van iemand een huisje met plek voor dat seizoen overneemt, is het gebruikelijk dat je ook de parkeervergunning erbij overneemt, maar dat hangt af van de afspraken die koper en verkoper hierover maken.

– Kan ik een huisje van iemand huren om te kijken of het me bevalt op het strand? (Vraag van Letteke)
Antwoord:
Nee, dat kan niet. Tussen Zandvoort en Bloemendaal is het verboden om huisjes te verhuren. Bij IJmuiden gelden andere regels. Wil je daar meer over weten google dan even.