Veiligheid op het strand

Veiligheid

Het zal niemand zijn ontgaan dat er in de afgelopen weken brand is geweest bij zowel onze zustervereniging KVS als bij paviljoen Bloomingdale. We mogen de handen dichtknijpen dat er hier geen slachtoffers bij zijn gevallen. Voor alle betrokkenen is dit natuurlijk een vreselijke ervaring maar ik hoop dat u ook bij zichzelf te rade bent gegaan hoe veilig uw huisje nu eigenlijk is.

Even wat cijfers van de laatste kampcontroles op een rijtje:

 

Controle 1 (16 mei 2023)
75 huisjes met een gebrek
21 gasslangen waren over datum
3 gaskasten waren op slot
23 gaskasten hadden geen touw
Controle 2 (1 juni 2023)
22 gebreken zijn nog niet opgelost
10 gasslangen zijn nog niet vervangen

 

Naast dat dit het bestuur veel extra werk oplevert is het gewoon ook niet wenselijk. Laten we het niet alleen voor onszelf maar ook voor onze buren zo veilig mogelijk houden.

 

De geldende veiligheidseisen kunt u terugvinden in het Huishoudelijk Reglement van Helios. Dat is te vinden op de website: http://www.heliosnieuws.nl/over-helios/huishoudelijk-reglement/
De gasslang lichten we er even uit.
Onder artikel 17 g van het Huishoudelijk Reglement staat het volgende over de leeftijd van de gasslang:
Rubber gasslangen dienen elke drie jaar vernieuwd te worden of als de er op aangegeven houdbaarheidsdatum op de slang verlopen is.

 

Ter verduidelijking:
Staat er op de gasslang een jaartal, bijvoorbeeld 2021, dan betekent dat dat deze in 2021, 2022 en 2023 gebruikt mag worden. In 2024 moet er dus een nieuwe gasslang komen.

Staat er op de gasslang: replace before met een jaartal, bijvoorbeeld replace before 2024, dan betekent dit dat de gasslang vóór 2024 vervangen moet worden. Dus ook dan moet er in 2024 een nieuwe gasslang komen.

Er zijn ook gasslangen (vaak geel) die ‘levenslang’ mee gaan. Dat betekent een jaar of 20. Graag zien we dan in de gaskast bewijs van de datum van aankoop.

Gaat u ook eens bij zichzelf te rade over de andere zaken rondom veiligheid. Want hoe oud is die brandblusser die in uw gaskast staat, doet die het eigenlijk nog wel? Is dat ding te allen tijde bereikbaar? Zitten er nog werkende batterijen in de brandmelder?

Bedankt voor de medewerking en hopelijk zijn de cijfers van 2024 beter. Wij rekenen op u.

Namens het bestuur van K.V.Helios,

Martin Zijlstra en Lisanne Vlaar